Predicaat ‘Bokkerijdersgemeente’ voor de gemeente Schinnen

 
 

Het buitengebied van Schinnen staat bekend om haar prachtig glooiende landschap en kent veel cultuurhistorische en natuurlijke waarden.

Hier treft men alle ingrediënten aan voor een afwisselend dagje uit: natuur, cultuur, lekker eten, folklore en monumenten.

Maar Schinnen kent ook een huiveringwekkende Bokkerijdergeschiedenis en was in de 18e eeuw berucht als centrum van de Bokkerijdersbende. Op zaterdag 28 april ontving wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam namens de gemeente Schinnen, officieel het predicaat Bokkerijdersgemeente van het Internationaal Bokkerijdergenootschap. Om dit te vieren werd zaterdag een Bokkerijdersdag georganiseerd waarop door het Internationale Bokkerijdergenootschap een oorkonde en vlag overhandigd werden. De vlag werd gehesen onder escorte van het regiment Los Rios de Gutièrrez. ’s Middags gaf Frits Schoonbrood van Sjtichting Genealogiek Sjènne (SjtiGS) in het proeflokaal van de Alfa Bierbrouwerij de lezing “Bokkerijders: legende, mythe of werkelijkheid” en presenteerde auteur Jos Bours zijn nieuwe historische roman Duvelsprie. Het verhaal speelt zich af in Schinnen in de Bokkerijderstijd.

Bokken-Rollen fietstocht

De geschiedenis van de Bokkerijders spreekt al eeuwen tot de verbeelding. De gemeente Schinnen heeft in samenwerking met de Sjtichting Genealogiek Sjènne (SjtiGS) en de VVV Zuid-Limburg daarom al in 2013 een wandelgids en -kaart uitgebracht met vier Bokkerijdersroutes. De gids en kaart zijn verkrijgbaar bij de vestigingen van de VVV Zuid-Limburg. De kaart is ook gratis te downloaden via de website www.schitterendschinnen.nl.

Tijdens de Bokkerijdersdag werd de nieuwe fietstocht Bokken-Rollen gepresenteerd. Een dertig kilometer lange fietstocht door de Bokkerijdersgeschiedenis van Schinnen. Onderweg kan men genieten van vier culinaire Bokkerijders traktaties bij Gasterij Kasteel Terborgh, Kasteel Doenrade, Gasterij de Dobbelsteyn en Brasserie de Muldermolen. Tickets voor deze Bokken-Rollentocht zijn voor € 9,95 per stuk verkrijgbaar bij de vestigingen van de VVV Zuid-Limburg, de deelnemende horecalocaties en te bestellen via www.limburgwinkel.nl.

Geschiedenis Schinnen, Bokkerijderscentrum

Vanaf het jaar 1734 vonden overvallen met diefstallen uit kerken en grote boerderijen plaats, toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkerijders! Hebzucht, armoede, maar ook revolutionair gedachtegoed worden als mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de bende genoemd. Uit nieuwe onderzoeken blijkt echter het toenmalige rechtssysteem de hoofdoorzaak te zijn. Want de foltermethodes tijdens een verhoor leiden tot de door Justitie gewenste verklaring. Met als gevolg dat ruim zeshonderd burgers aan de galg of wurgpaal geëxecuteerd werden. Een aanzienlijk aantal van hen kwam uit de huidige gemeente Schinnen, één van de centra van dit georganiseerde bendewezen. Eén van haar leiders, de beruchte Geerlingh Daniëls, woonde in het gehucht Wolfhagen. Een groot aantal van de bendeleden werd op de kastelen van Amstenrade en Schinnen veroordeeld.